Административно Дело
331 от 2013 г.
Предмет: Дела по ЗУТ и ЗКИР
Жалбоподател: П.К.С.
Ответник: НАЧАЛНИКА НА СГКК ЛОВЕЧ
Съдия Докладчик:ЛЮБОМИРА Л. КРЪСТЕВА


Решение по Административно дело 331/2013г.

РЕШЕНИЕ

гр. Ловеч, 14.03.2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

ЛОВЕШКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, VІ административен състав, в публично заседание на тринадесети март две хиляди и четиринадесета година в състав:

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЛЮБОМИРА КРЪСТЕВА

 при секретаря Й.И. като разгледа докладваното от съдия Кръстева адм.дело № 331 по описа на ЛАС за 2013 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на Глава X от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.54, ал.2 от Закона за кадастъра и имотния регистър /ЗКИР/.

Административното дело е образувано въз основа на жалба с вх.№ 3753/19.12.2013 г. подадена от П.К.С. *** с ЕГН********** против Заповед № КД—14-11-1556/06.12.2013 г. на началника на Служба по геодезия, картография и кадастър гр.Ловеч, с която е одобрено изменение на КККР на гр.Априлци в частта за поземлен имот с №52218.253.67, при което са нанесени три нови обекта сгради в имота и са променени данните за собственост на имота.

Към жалбата административният орган е приложил копие от цялата преписка по издаване на акта.

Жалбоподателят се явява лично в съдебно заседание, поддържа жалбата и твърди, че не е подписвал акт за непълноти и грешки за одобреното изменение, че при отразяване на сградите са допуснати грешки в посочените предназначения на сградите и в площта, както и при отразяване на поземления имот.

Ответникът по жалбата началникът на Служба по геодезия, картография и кадастър гр. Ловеч, не се представлява в заседанието по съществото на спора.

Заинтересованите страни М.З.Г., И.М.И., М.И.И. и К.И.К. не се явяват и не се представляват в заседанието по съществото на спора и не изразяват становище по жалбата.

         Съдът, след като прецени законосъобразността на обжалвания индивидуален административен акт с оглед разпоредбата на чл. 168 ал.1 във вр. с чл.146 от АПК, и доводите на страните, след преценка поотделно и в тяхната съвкупност на събраните по делото доказателства, намира за установено следното:

Жалбата е подадена в рамките на преклузивния срок от легитимирана страна, с оглед предявената претенция и от адресат на акта. Същата е редовна от външна страна и процесуално допустима. Разгледана по същество е основателна.

Обжалваната заповед е издадена от компетентен орган видно от представената по делото Заповед №РД-13-252/ 30.09.2013 г. на изпълнителния директор на АГКК-София, в предвидената писмена форма.

Спорно по делото е дали при издаването на заповедта са нарушени материално-правни и процесуални разпоредби.

Относно производството по издаване на оспорения индивидуален административен акт съдът установи следното:

         На 31.10.2013 г. е подадено заявление до СГКК-Ловеч от М.З.Г. от гр.Априлци кв.Видима за изменение на КККР на гр.Априлци. Към заявлението са приложени нотариален акт от 1988 г., и решение на Софийски районен съд от 2012 г. /л.15 -16/. Видно от тези документи, заявителката е бивша съпруга на жалбоподателя, като бракът им, сключен на 05.12.1980 г. в гр.София, е прекратен на 02.03.2012 г. По време на брака жалбоподателят и заявителката са придобили право на собственост върху процесния поземлен имот в гр.Априлци. Видно от решението, с което бракът им е прекратен, процесният поземлен имот не е бил предмет на споразумение по между им, и при липса на други доказателства, следва да се счита, че те са съсобственици на имота при равни идеални части.   

За да е налице законосъобразен административен акт на първо място следва органът да е материално компетентен да извършва одобряване на изменения на КККР. По делото са налице безспорни доказателства, че началникът на СГКК е овластен от изпълнителния директор на АГКК гр.София да одобрява изменения на КККР.

На следващо място следва да са налице материално-правните предпоставки за издаване на акта. Правната норма,  посочена като основание в обжалваната заповед е чл. 51 ал. 1 от ЗКИР. Съгласно тази разпоредба кадастралната карта и кадастралните регистри се поддържат в актуално състояние въз основа на информацията, получена по реда на чл. 52 и чл. 86, ал. 1, както и от геодезически измервания. По делото няма представени доказателства в СГКК да е постъпвала информация и данни от който и да е от органите и по който и да е ред от посочени в чл. 52 и чл. 86, ал. 1 от ЗКИР. Няма представени данни за геодезическо измерване. Видно от Писмо вх.№ 6/02.01.2014 г. от СГКК-Ловеч геодезическо измерване за целите на изменението и допълването на КККР за процесния имот не е правено, като административния орган се позовава на геодезически измервания, правени във връзка с картата на възстановената собственост /КВС/ от ОС”Земеделие” гр.Троян.

От друга страна в мотивите на заповедта изрично е посочено, че се издава въз основа на Заявление № 94-18219/31.10.2013 г. подадено от физическото лице М.З.Г. и приложените към него документи и вматериали по чл. 58 ал.3, ал.5 и чл. 59 ал.1 от Наредба №3/28.04.2005 г. Към заявлението е приложен и документ за внесена от заявителката такса за заявената административна услуга „нанасяне на нови обекти в кадастъра за обект имот № 52218.253.67”. Налице е противоречие между посочената от административния орган правна норма и фактическите основания за издаване на оспорения акт.

Съгласно чл. 54 ал.1 от ЗКИР при всички хипотези на одобряване на изменения в кадастралната карта, посочени по чл. 53 от ЗКИР, се издава заповед от изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър или от овластен от него началник на служба по геодезия, картография и кадастър. Тъй като производството по издаване на оспорения акт очевидно е започнало по заявление от заинтересовано лице, което е съсобственик на процесния имот, въпреки посоченото правно основание чл. 51 ал.1 от ЗКИР, поради липса на каквито и да било доказателства за предоставяне на данни в СГКК-Ловеч от органите и по реда на чл. 52 от ЗКИР и чл. 86 ал.1 от ЗКИР, съдът намира, че производството в действителност е следвало да бъде с правно основание чл. 53 ал.2 от ЗКИР  -  отстраняване на непълноти и грешки на основните данни в КККР по искане на заинтересованото лице. Съгласно чл. 53 ал.1 т.1 от ЗКИР одобрените КККР могат да се изменят когато съдържат непълноти или грешки. Законът изрично предвижда при всички случаи на изменение за отстраняване на непълноти и грешки на основните данни в кадастралната карта и кадастралните регистри да се съставя акт за непълноти и грешки /чл. 53 ал.3 от ЗКИР/. Чл. 53 от ЗКИР съдържа три хипотези на изменение на КККР, като по молба на заинтересовано лице се извършва само отстраняването на непълноти и грешки в одобрена и влязла в сила КККР – чл. 53 ал.1 т.1 във вр. с ал. 2 и ал.3 от ЗКИР.  По делото няма данни да е установено по съответния ред, че КККР са одобрени в нарушение на закона, нито данни, които да сочат, че се касае за нанасяне на допълнителни кадастрални данни по реда на чл. 34, ал. 1, т.е. изменението не е в хипотезите по т.2 и т.3 на ал.1 на чл. 53 от ЗКИР.

         За да е налице законосъобразно отстраняване на грешките и непълнотите във влязлата в сила КККР, освен материална компетентност на административния орган, следва да са налице и материално-правните предпоставки и законосъобразно протекло производство, при спазване на административно-процесуалните правила. В случая, тъй като не са налице хипотезите по чл. 52 и чл. 86 ал.1 от ЗКИР и очевидно не е налице изменение въз основа на влязло в сила съдебно решение, следва да е съставен акт за непълноти и грешки подписан от служител на СГКК гр.Ловеч, и от заинтересованите лица – вписаните в кадастралния регистър собственици на поземления имот и сградите.

В кадастралния регистър като съсобственик на поземления имот освен жалбоподателя е вписан и Марин И. Вълков /лист 24/, като наследниците му са конституирани като заинтересовани страни по делото. Това, че наследникът на Марин Вълков - И.И. в открито съдебно заседание заяви пред съда, че те не са съсобственици на процесния имот /лист 52 стр.2 от делото/, не е относимо към настоящия спор, тъй като в производството по изменение на КККР пред административния орган за определянето на заинтересованите лица, които следва да подпишат акт за непълноти и грешки, са относими само данните, вписани в кадастралния регистър. В случая е безспорно, че като собственик на поземления имот в кадастралния регистър е вписан и Марин И. Вълков. Следователно в производството по издаване на заповед за одобряване на изменение в КККР, при което се нанасят нови обекти - сгради в поземления имот, заинтересовани лица, освен заявителя и жалбоподателя, се явяват и наследниците на Марин И. Вълков. По делото не е представен подписан от всички заинтересовани лица акт за непълноти и грешки.

Изменението на кадастралната карта е уредено в чл.53 от ЗКИР като безспорно производство. Изискването на закона за съставяне на акт е императивно, като не се предвиждат никакви изключения от правилото актът да бъде подписан от служител на СГКК, заявителя и всички собственици на пряко засегнатите от измененията имоти, освен когато става дума за изпълнение на влязло в сила съдебно решение, какъвто не е настоящия случай.  По делото няма доказателства за наличие на хипотезите по чл. 52 и чл. 86 ал.1 във вр. с чл. 51 ал.1 от ЗКИР, няма данни за геодезическо заснемане на имота, няма и подписан акт за непълноти и грешки. Т.е. няма доказателства за наличие на материално правните предпоставки и за изпълнение на производствените правила за изменение на КККР по нито едно от основанията по чл. 51 ал.1 и чл. 53 ал.1 т.1, 2 и 3 от ЗКИР.

При липса на материално правни предпоставки към момента на произнасяне, което се доказа безспорно, административният орган е бил задължен да постанови отказ. Оспореният административен акт е незаконосъобразен и като такъв следва да се отмени.

Воден от горното, Ловешки административен съд, шести административен състав, на осн. чл.172 ал.2 предложение второ от АПК

Р Е Ш И :

         ОТМЕНЯ като незаконосъобразна Заповед № КД—14-11-1556/06.12.2013 г. на началника на Служба по геодезия, картография и кадастър гр.Ловеч, с която е одобрено изменение на КККР на гр.Априлци в частта за поземлен имот с №52218.253.67, при което са нанесени три нови обекта сгради в имота и са променени данните за собственост на имота.        Решението може да се обжалва с касационна жалба чрез Ловешки административен съд пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщението до страните.

Препис от решението да се изпрати на страните по делото.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: